Tidigare tankar

Mormors kake

1½ liter mjölk eller vatten
1 hg jäst (två paket)
50-75 gram fett, (olja, ister, margarin, smör)
1 msk sirap
2-3 liter mjöl (spara lite till utbakningen)

Värm vätskan till fingervarm, osb inte för hett! (mormor berättar att hon en gång hade för bråttom och fick för varm vätska så jästen ”brände sönder”. Med påföljden att det inte jäste. Jag bake kake hele dan!)

Smula sönder jästen i en bunke och slå över vätskan. Rör tills jästen har ”smält” och ha sen i fettet och sirapen. Tillsätt sedan mjöl ”tills det blir en deg” och ställ sedan på jäsning i en halvtimme.

(Under tiden tar du fram ett slitet,

rent lakan, överkast eller dylikt.)

Efter jäsningen tar du ut degen och lägger den på ett mjölat bakbord och arbetar in lite mjöl tills den inte är så kladdig. Ju mindre mjöl desto saftigare bröd.

Baka ut brödkakorna och tjockleken ska vara ca 1½ cm. Jäs under bakduk ca en halvtimme. Du kan se när de är färdiga genom att peta med ditt finger. Om hålet ”fyller upp sig” igen är brödet färdig jäst.

Grädda i 300 grader i ca 5 minuter, eller tills det fått en lagom brun färg. Tiden kan variera beroende på ugn.

De nybakade kakorna lägger du sen på ditt lakan för att svalna.

Ibland kan man ha lite mat över, så som potatismos, gröt eller liknande, och det kan du blanda i. Som mormor säger: ”Ju mer könstit du stöpper ia destu goare blir ho