Tidigare tankar

Mormors kalasbrytbröd

<!– @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>

50 gram jäst
25-50 gram margarin
5 dl mjölk eller vatten

1 ägg (kan hoppas över)

1 dl vetegroddar

2 tsk salt

1 msk socker
ca 15 dl vetemjöl

ägg till pensling och sesamfrö att strö över

Smält margarinet och häll i mjölken. Värm vätskan till fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke och slå över vätskan. Rör tills jästen har ”smält” och ha sen i resten, men vänta lite med mjölet. Blanda allt väl och blanda sen i mjölet, glömt inte att spara lite till utbaket.

Jäs i 15-20 minuter.

Gör 30 runda bollar av degen och lägg dom i tillsammans i en långpanna 5×6. Jäs i 25-30 minuter, pensla bollarna med ägg och strö över sesamfröna. Skicka sen in i ugnen i 225 grader och ungefär 15 minuter.